Báreszközök

Ahhoz, hogy a koktélok készítése egyszerű és élvezetes legyen, elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata. Mint, ahogy rántottát is lehet készíteni teflon serpenyő helyett egy egyszerű lábasban is, úgy a martini koktélokat is készíthetjük shaker nélkül, azonban a különbség érezhető lesz. Éppen ezért, ha a koktél mánia téged is elkap, idővel célszerű lesz beszerezni néhányat a bártenderek arzenáljából.

A következő felsorolásban bemutatjuk nektek a bártender szakma legfontosabb és leggyakrabban használt segédeszközeit, melyek megkönnyítik a koktélok készítését.

Boston Shaker és Keverőpohár

A shaker a bártender leggyakrabban használt eszköze. Használata egyszerű, az alapanyagokat beletöltve, majd az üvegpohárral lezárva az eszközt kézzel rázni kezdjük, majd eltávolítva a poharat (gyakran szűrővel kombinálva) kitöltjük.

A keverőpoharat a shaker nélkül is használhatjuk, szénsavas italok keverésére, vagy éppen a muddlerrel ebben törhetjük meg a gyümölcsöket.

Manhattan Shaker

A manhattan shaker, vagy más néven 3 részes shaker csupán kivitelezésében tér el a boston shakertől, rendeltetése ugyanaz. Ahogy a képen is jól látható a manhattan shakernek nincs keverőpohara, ezért az összetevők adagolása a shaker aljában történik. A középső darab, ami a shaker aljára illeszkedik, beépített szűrőt tartalmaz, a kupak pedig segít teljesen lezárni a shakert.

Mérce

A különböző italok pontos adagolását a mérce segítségével oldhatjuk meg. Több mértékegységben és formában gyártanak mércéket, a magyar pultok mögött centiliteres beosztásban találkozhatunk velük.

Bárkanál

Az italkészítéshez, külön hosszított, csavart szárú kanalat használunk, mellyel adagolhatjuk a különféle összetevőket és megkeverhetjük italunkat.

Barmat

A barmat valójában egy recézett gumicsík, amin a shakert és a keverőpoharat tároljuk az ital készítése közben. Otthoni használata nem szükségszerű, a bárokban azonban egyszerű és dekoratív tárolási módot szolgál.

Bárkés

A bárkés, a gyümölcsök szeleteléséhez és a koktélok díszítéséhez használt segédeszköz. Általában a kés éle félig recézett, hogy könnyítse a szeletelést.

Blender

Gépi keverő eszköz, hétköznapi nevén turmix gép. Egyszerre több italt is készíthetünk benne, az alapanyagok megfelelő mértékű adagolásával. Nélkülözhetetlen eszköz a Frozen (vagyis fagyos, jégkásás) italok készítésénél.

A bárokban használt gépek erősebbek, mint az egyszerű konyhai turmix gépek, a jégkockák széttörése sem jelent számukra akadályt.

Muddler vagyis törőfa

Gyümölcsök, zöldségek rosttartalmának kinyerésére használhatjuk az eszközt. A Mojitók és Caipirinhák készítésénél nélkülözhetetlen a muddler.

Jég és gyümölcs csipesz

A higiénikus és gyors munkavégzés fontos eszköze a csipesz, mellyel elhelyezhetjük díszítésünket az italon, vagy a pohárba adagolhatjuk a jégkockákat vele. Használjunk külön csipeszt a jég adagolásához és külön csipeszt a gyümölcsök, díszek elhelyezéséhez.

Univerzális nyitó

Ha valamit ki kell nyitni, mindig jól jön az univerzális nyitó, ami dugóhúzó, sörnyitó és fóliavágó egyben.

Szűrő

A szűrő használata elengedhetetlen a martini koktélok készítésénél, hiszen a shakerben található jeget ennek segítségével szűrjük le. Erre a célra tökéletesen megfelel bármilyen, otthoni szűrő is, azonban a bárokban használt spirálszűrő a keverőpoháron és a shaker aljon is remekül rögzíthető, így könnyíti a munkát.

Free Pourer vagyis kiöntődugó

Az italos üvegekből való töltés gyakran nem egyszerű az üvegek különböző formája és mérete miatt. A kiöntődugók használatával adott idő alatt ugyanolyan mennyiségű italt tölthetünk ki, ami tapasztalt kezekben szükségtelenné teheti a mérce használatát is. Rengeteg fajtája létezik műanyag vagy fém, lezárható végű vagy éppen világító kivitelben.

Jéglapát

A tört vagy kocka alakú jég gyors töltésére egyaránt alkalmas a jéglapát. A jéglapát vagy jégcsipesz használata teljesen opcionális, mindenkinek megvan a kedvence, amit szívesebben használ.

Jégtartó

Mint ahogy azt már mindenki tudja, nincs koktélozás jég nélkül. A jég tárolása történhet egyszerű műanyag, vagy éppen rozsdamentes jégtartóban is. Arra azonban minden esetben érdemes figyelni, hogy időnként minden jégtartóból el kell távolítani a jégből származó olvadékvizet.


Hozzászólás