A koktél egy kevert italt jelent. Az első említése 1803-ra vezethető vissza, első meghatározása pedig 1806-ra. 1862-ben publikálták Amerikában az első bartenderek-nek szánt irányelveket és recepteket. E szerint azok a kevert italok a koktélok, amelyeknek a hozzávalóik között szerepel a bitter is. Érdekes módon a koktélok fejlődése és elterjedése az amerikai szesztilalom idején kezdődött, amikor az alkohol ízének elrejtéséért fogyasztották őket. A `60-as és `70-es években csökkent a koktél népszerűsége, mivel ekkor kezdtek elterjedni a könnyű drogok. A `80-as évektől azonban újra nagy népszerűségre tettek szert, ami csak nőtt és nő napjainkban is.
A koktél szó eredetéről több legenda született, a leg közismertebb és elfogadottabb az, hogy az első koktélok kakasfarok tollal (angolul: cock tail) voltak díszítve.
A koktélok alapvetően két kategóriára oszthatók:
- hivatalos koktélok, amelyek nemzetközileg ismertek és regisztráltak. (IBA official cocktails);
- fantázia koktélok, amelyek lehetnek a hivatalos koktélok változatai, de akár teljesen új keverékek is.
Mindkét kategória újabb csoportokra osztható, több szempont szerint.
Alkoholtartalom szerint egy koktél lehet
- alkoholmentes koktél, amelyet általában gyümölcsitalokból és frissen csavart gyümölcslevekből kevernek, adalékanyagként színezékeket és ízkoncentrátumokat tartalmaznak;
- alkoholos koktél, amelyek különféle ital alapúak lehetnek, például
- whisky (pl. Godfather, Linchburg Lemonade);
- vodka (pl. Vodka Orange, Black Russian);
- tequila (pl. Tequila Sunrise, Margarita);
- rum (a legelterjedtebbek, pl. Mojito, Daiquiri-k);
- gin (pl. Gin Tonic, Gin Fizz);
- pezsgő vagy bor (pl. Kir Royal, Mimosa);
- lángoló (flaming) koktélok (pl. Flaming Sombrero, Flaming Lamborghini).
A koktél elkészítési módja szerint lehet kevert (blended), rázott (shaked), tört (muddled), stb. ital.
Mennyiség szerint a koktél lehet hosszú ital (long drinks), rövid ital (short drinks) és shooter. A shooterek 30 és 60 ml közötti italok, a rövid koktélok 60 és 120 ml közöttiek, ezen felül vannak a hosszú koktélok.
Egy koktél sem teljes megfelelő díszítés nélkül. A díszítés alapszabálya bármilyen koktél esetében, hogy az ízvilágnak megfelelő gyümölcsöket (vagy akár zöldségeket, más növényeket) használjunk. Az esztétikai hatáson túl a díszítés általában ehető vagy belecsavarható az elkészített italba, a kliens ízlése szerint.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/t0h0Pl09DFazGSpGCVbwxKPOjoOB_4ywDJrCOi0idTg?feat=directlink
Hozzászólás